Ingatlan ajándékozás


Intézze családon belüli ingatlan ügyleteit szakszerűen irodánk segítségével:

  • egyenesági rokonok és házastársak között az ajándékozás illetékmentes
  • szerződéskötés akár 1 munkanapon belül
  • ügyvédi munkadíj: 60.000,-Ft +Áfa összegtől kezdődően
  • rejtett költségek nélkül: az ügyvédi munkadíjon kívül csak a 6.600,-Ft-os földhivatali eljárási díjat és a tulajdoni lap másolat díját - 4.500,-Ft-ot - kell fizetni, egyebet nem
  • akár személyes megjelenés nélkül, távolról történő ügyintézéssel is, amelyről itt olvashat!

Az alábbiakban részletesen olvashat az ajándékozási szerződések 2010. nyarán elfogadott új szabályozásáról. Forduljon hozzánk bizalommal!

Visszahívást kérek

Kérésére visszahívjuk Önt, az Önnek leginkább megfelelő időpontban.
A telefonszámát az alábbi formában adja meg: 06 99 9999999


Ajándékozás egyenesági rokonok között

2010. augusztusa óta egyenesági rokonok között (szülő-gyermek, nagyszülő-unoka, stb.) az ajándékozás illetékmentes, legyen szó akár ingatlanokról, akár pénz ajándékról, akár egyéb ingóságokról. A későbbiekben pedig a kör tovább bővült, ma már a házastársak, valamint a testvérek közötti ajándékozás is illetékmentesen lebonyolítható.

Ingatlanok ajándékozása esetén a szerződést kötelezően írásba kell foglalni, és ügyvédi ellenjegyzés kell hozzá. Irodánk ezeket az ügyleteket gyorsan lebonyolítja Önnek, mindent előkészítünk, lekérjük a tulajdoni lapot, megírjuk a szerződést, eljárunk a Földhivatal és az Illetékhivatal előtt. 

Sok esetben azért kerül sor ilyen ajándékozásra, mert a tulajdonos tartósan külföldön tartózkodik, nem tudja ügyeit itthon intézni. Ebbe az ajándékozási szerződés megkötése is beletartozik, amit azonban távolról is meg tudnak irodánknál oldani. Erre több lehetőség kínálkozik, vagy meghatalmazással érdemes ügyintézni, vagy ún. távazonosítással, távolról történő aláírás keretében. 

Mindez Önnek plusz költségekkel nem jár, az  ügyvédi munkadíj ezeket a költségeket - a tulajdoni lap másolat díján kívül, amely 4.500,-Ft - magában foglalja. A földhivatali ügyintézés pedig 60 napos határidővel működik, díja 6.600,-Ft.

Mit kell az ajándékozási szerződésnek tartalmaznia?

Az ajándékozási szerződésben meg kell jelölni az ajándékozás célját, emellett kötelező eleme az ajándék értékének megjelölése is. Az ajándékozás megtörténte mellett továbbá fontos az ajándék elfogadása is a megajándékozott részéről, mivel enélkül a szerződés nem jön létre.

Ügyvédi munkadíj

Munkadíjunkról az elajándékozandó ingatlan értékétől függően az alábbi táblázatból tud tájékozódni. Ügyfeleink a lenti díjakkal tudnak kalkulálni, amely minden kapcsolódó ügyintézést tartalmaz. Illeték alá eső ajándékozás

Ha az ajándékozási szerződés nem egyenesági rokonok, testvérek, vagy házastársak között jön létre, akkor viszont kell a fentiekben megjelölt ügyvédi munkadíj és földhivatali eljárási díj mellett illetéket fizetni. Ennek mértéke aszerint alakul, hogy hogy lakásról, vagy egyéb vagyontárgyról van-e szó. Az illeték mértéke lakások ajándékozása esetén 9%, míg minden más típusú ingatlan (garázs, telek, stb.) és vagyontárgy esetén 18%. Irodánk minden esetben tételes kalkulációt készít Önnek az adott konkrét esetre vonatkozóan, hogy ezzel a költséggel is előre tudjanak tervezni.


ELÉRHETŐSÉGEINK

dr. Molnár Anikó Ügyvédi Iroda
1116 Budapest, Kalotaszeg u. 15.
ügyfélfogadás: 1118 Budapest, Ménesi út 24. (Gellért Terasz Irodaház)
mobil: +3630-527-3738
E-mail: aniko@molnarugyved.hu
© 2024 dr. Molnár Anikó Ügyvédi Iroda. Minden jog fenntartva